Barn Conversion, Lower Loxley, Staffordshire

Barn Conversion, Lower Loxley

The Brief

Bi design was approached by our clients looking to convert an existing modern steel-clad agricultural shed into a bespoke home. The shed had previously been granted planning permission, to be converted to residential use with a full basement parking area, so precedence was already set for the proposal.
The client wanted us to rationalise the design by removing the basement and make the plans unique to his own personal requirements.

The Solution

The shed whilst large in size around 465 sq m has limited height to allow for a first floor. Utilising the sites natural topography, it is proposed to lower the ground floor level at one end approximately 25%, to allow for a full master suite in the roof space. By creating split level accommodation on the ground floor, it allows for a natural break between the main living spaces, and the ground floor bedrooms. The snug is also at the lower level creating a unique cosy sunken space.

The Outcome

The shed will be re-clad with zinc and timber, with large glazed panels to take advantage of the far-reaching countryside views. It will be a striking property with a vaulted ceiling and large open living spaces orientated to make the most of the view.
By using virtual reality (VR) we were able to bring the design concepts to life, including adding the real background view, from the barn to the surrounding countryside. The major advantage of using this VR technology, is that our client can see what the view and the spaces will be like, before he commits to commissioning the building work.