Castleway, Willington

Our client approached bi Design to replace a near derelict traditional property which had been used as a vicarage and care home in the past. The site was accessed down an agricultural track and is open to fields and the canal on two sides with excellent views over Willington.

Our client wanted a large 6 bedroom property with a contemporary design and an additional six bay garage and annex. The site had constraints set by two trees which had protection orders on them.

Before starting the design work we had a pre-design meeting with our client to get a good understanding of what they did and didn’t like and following this the clients fell in love with the initial concepts to create a double gabled property with vaulted fully glazed first floor rooms. We also designed a second floor observatory / study with balcony to maximises the lovely view over Willington.

The orientation of the property was rotated so it presented itself to the access rather than the original street scene thus creating a bold statement when approaching the house. Rotating the orientation of the property also helped enabled the client to have fewer windows on the North side and more living accommodation on the East, South and West.

The house was located outside the root protection areas of the protected trees and features a no-dig driveway to access the new 6 bay garage.

To justify the size of the new dwelling we had to prepare a permitted development argument to the local planning authority where by we analysed how much bigger we could have extended the existing house and land without planning permission, this permitted development argument was required in order to obtain planning permission as the new house is far larger than the existing house and contravened planning policy.