Chestnut Way, Repton

Our client approached bi Design to transform their recently purchased detached property in a prominent corner plot location. The existing 1960’s house had been extended and the bricks had been painted as they didn’t match. Our client was very keen to improve the external appearance and kerb appeal of the property rather than creating additional floor space. The existing floor plan needed reworking to match the clients modern living style.

Our concept was to redesign the front of the house into a signature stand alone property. This was achieved by forming large stone surround windows either side of a new entrance reception extension.
A new brickwork skim was proposed around the house which transformed the external appearance and allowed for the large fascia to be replaced with a new brick corbel eaves. To the rear of the house an existing single storey extension was to be replaced with a new pitched roof extension which would open up the back of the house and create a unique kitchen dining living space.

The outcome was to completely change the outside of the house and create the appearance of a brand new house. The only retained existing feature of the external fabric was the red plain clay tiles with feature club tile banding. The new central gable with porch and stone surround windows make the property look far more substantial and impressive. The new rear extension features a bi folding door system with no corner post so when it is open the roof appears to be floating. The extension links into a verandah which creates an ideal space for outdoor entertaining. The property now warrants its prominent corner plot location and sets the bench mark for other developments along Chestnut Way and Burton Road.