Church Lane, Newton Solney

Church lane, Newton Solney

The Brief
bi Design were approached by our clients to transform their property on the banks of The River Trent. The traditional property within the Newton Solney conservation area had been extended previously to form an open plan kitchen dining space. However, the space created whilst full of feature lacked adequate space for soft living and didn’t maximise the area and views. The property also lacked a master bedroom suite. All Bedrooms had modest windows not necessarily making the most of the views.

Our solution
The challenge to form a new master suite was the heights within the first floor to gain access through to a new room. The main extension design is two storeys replacing the existing single storey kitchen extension. The end of the extension was designed with a two storey gabled bay window overlooking the river which also allowed for light to be flooded into the master bedroom area. Within the reworked kitchen below the new master bedroom a large glass lean-to was formed to create an area of vaulted ceiling letting light into the large open space.

The outcome
Planning permission was granted for a large two storey extension and various alterations. The main form and design of the extension was fixed from an early stage however various discussions were made on the final material for the glass lean to and two storey bay. Options were considered for various colours of aluminium and a final decision was set on using Oak.