Ischebeck Titan, Wellington Road

Ischebeck Titan, Wellington Road

The Brief
bi Design were approached by Ischebeck Titan to design and manage the development of land on Wellington Road, Burton Upon Trent to create their new offices, warehouse, workshop and yard complex. The proposed development needed to be cost effective and functional whilst having the ability to be attractive to potential future occupants. The clients required a large office workshop building with a secondary warehouse building. The site needed to incorporate a jet wash area, staff carpark and maximise the amount of yard area for storage of stock.

Our solution
The site was divided into two sections by a public sewer that runs straight through the site and required a 10m easement. There are 2 existing accesses onto the site from Wellington Road and an access of the B & Q service road. The sewer helped create two defined areas within the site. The smaller section had one access off Wellington Road and this was utilised to form the largest office workshop building we could facilitate between the boundary and sewer with the main staff carpark to the frontage. The offices were positioned at the front of the building overlooking the carpark and Wellington Road.
The remaining site area had the secondary building and jet wash tucked into the far corner to maximise the amount of usable yard area. Tucking the buildings to the perimeters allows for future development within the yard off Wellington Road.

The outcome
Whilst in the final stages of construction it is now clear how the cost effective and simple form of buildings have been designed look striking from the road side. Locating the offices to the frontage creating a welcoming contemporary approach to the development with large runs of glazing and smooth composite cladding panels. The building forms aren’t complicated but the curtain walling over the stairwell and projecting canopy entrance around the main corner post add quality to the design.
The long linear elevations have been broken up by mixing up the cladding direction and colour between the roller shutter doors. The doors help create vertical emphasis due to the client’s requirement for 7m high doors.
The project has been under taken using a traditional form of contract rather than design and build with bi design administering the contract.