Main Street, Repton

Our client approached bi Design having recently purchased a small prefabricated bungalow on a prime but challenging plot on the main route in and out of Repton.

The client’s primary objective was to gain planning permission for a much larger replacement dwelling which goes against the current planning policy. They also wanted the house to be designed to not only relate to the challenging topography of the site but to appeal to a wide spectrum of the buying market.

The main challenge was to get the planners on board with the concept of replacing the prefabricated bungalow with a much larger house. Using the site’s prominent location to our advantage we presented a design to the council which enhanced the site and the setting of Main Street. With good design, we overcame concerns about the significant increase in the size of the house compared to the original bungalow.

The design utilised traditional materials and proportions to create a split-level property that stepped up the hill to match the natural topography. The use of oak, hand-made bricks, Staffordshire blue tiles, herringbone brickwork, and render created interest and texture to the design. Presenting as a house that has evolved over time rather than a stand-alone new house.