Repton Village Hall

Repton Village Hall

The Brief
bi Design were approached by Repton Village Hall committee to design a replacement village hall. The existing hall was in a poor state of repair and no longer served the changing needs of the hall tenants.
The proposed development needed to be cost effective and functional whilst having the ability to be adaptable and attractive to potential occupants. The committee requested the hall had a main hall, community café and meeting room.

Our solution
The proposed site is within a floor risk area and as a consequence the building had to be designed over the footprint of the existing hall at the upper end of the site to work with the required finished floor levels.
The footprint was increased to run across the full extents of the site provided level access off the footpath. The width was increased from existing to ensure the size of the main hall with circulation could be comfortably achieved.

The outcome
The finished building is constructed from a mixture of facing brick & render with a striking standing seam roof. The building integrates nicely into the established street scene whilst standing out as a focal point for the community. The spaces created cater for the committees needs with easily maintained landscaped areas, practical internal spaces and the main hall with its high ceiling and acoustic specification perfect for shows and performances.