Tollgate House, Hamstall Ridware

Tollgate House, Hamstall Ridware

The Brief
bi Design were approached by our clients to extend their listed Barn at Tollgate House in Hamstall Ridware. The extension was to open up the existing kitchen dining space into the courtyard area to the rear of the property. The existing barn is made up of two main sections the L shaped brick and tile wing and the taller timber frame with brick in fill area.

Our solution
Any extension to a listed building is going to be heavily scrutinised therefore it was critical for the design to create a clear break between the existing building and the proposed extension. The extension needed to be subservient to the existing building but also contrasting in design, appearance and materials. An added challenge with the design is the difference in levels within the existing courtyard area.
During the planning process negotiations were held with the conservation office for the removal of an existing wall. Existing fabric should always be preserved within a listed building however evidence was provided to prove the wall to be removed was of modern brick and block construction therefore it wasn’t the original fabric and could therefore be removed.

The outcome
Planning permission was granted for a unique contrasting extension within the courtyard area. The extension itself is partially buried into the landscape to overcome the level difference. The roof and walls are to be constructed from copper cladding with an A symmetrical ridge line incorporating secret gutters and downpipes. The windows within the extension will have minimal frames so the glass becomes the prominent feature. The steel frame construction is positioned inside the glazing line rather than in-between so it isn’t read as part of the external fabric of the building. The extension is offset from the main walls of the barns by a glazed apex link which will be from clear glass. The link offers a near invisible link and allows views of the existing brickwork through the glass.