Burton upon Trent – Towns Fund – Project D

Burton upon Trent Regeneration – Towns Fund – Project D

bi Design Architecture is delighted to be working in partnership with East Staffordshire Borough Council on Project D , which proposes the regeneration of Burton upon Trent town centre into a marina-style development on the riverside area between the High Street and the Washlands.

Since the early 19th century, Burton upon Trent has been synonymous with brewing and is now recognised worldwide for its heritage and breweries, which is a popular visitor attraction to the town. In 2019, the town successfully bid for funding from the government’s Towns Fund scheme, and approval was given for several proposals to create a brighter, more vibrant centre, working in conjunction with local people and organisations.

Project D – The Proposal

The project, some 16 acres in total, will transform this part of Burton into a popular destination for local people and tourists to explore the heritage of the town and enjoy new leisure, hospitality and eating facilities, whilst also improving the linkages between the riverside and the town centre.
The proposed scheme includes indoor and outdoor leisure facilities, bars and restaurants, a food hall, keyworker ‘first homes’, a striking remodelling of the library building/Visitor Centre, which is clad in perforated sheet metal with a rooftop terrace and sedum roof, landscaped pedestrian courtyard and an extended Water Tower with views over the River Trent.

The Water Tower and Food Hall
The listed Water Tower stands proud as a landmark to this part of the development and will be extended to incorporate a glass entrance foyer, feature external structure and a rooftop glass viewing platform at the top.
Taking inspiration from local quartz found in the sandstone aquifers which underly the River Trent flood plain, and contain the water used as part of the brewing process, the iconic design uses glass and copper cladding strips to represent a quartzite crystal. The use of copper is a subtle nod to the copper brewing vats used as part of the brewing process.
An ‘L’ shaped food hall building will be created, again using a mixture of copper and glass with views onto the Washlands and the central pedestrian courtyard area, which has disused railway tracks cleverly embedded into the paving to create a directional point of interest.

Explore our VR flythrough video for a closer look at the plans.