House Remodel

Property Location – Lady Lane, Solihull

Currently awaiting planning permission are plans to remodel this 1930s detached house in Solihull. Our clients needed our help to fulfil and develop their existing designs and ensure a favourable planning outcome.

With a proposed new rear extension to give additional living space, and a contemporary exterior which gives the outside a much-improved appearance.

Inside the property, the previous plans did not make the most of how the clients could use the floor space, so we created a new interior layout which will improve the flow of the living space as well as comply with building regulations.

 

House Extension and Remodel coming soon.

Property Location – Main Street, Barton Under Needwood

With its generous driveway in a great residential area of Barton under Needwood, this two-bedroomed house wasn’t making the most of its potential for our clients, both in terms of the living space and appearance.

Now extended to become a substantial five-bedroomed family home, it fits in perfectly with its surroundings, taking in views of the open fields at the rear of the property. Utilising the roof space over the new double garage allows the owners plenty of living accommodation.

Looking for an architect in Barton under Needwood?  Contact us to see how we can transform your home. 

Mercia Marina, Willington – Proposed Promenade Building

 

Currently under consultation with South Derbyshire District Council is the proposed new development at Mercia Marina, Willington, Derbyshire’s largest waterside marina attraction.

A mixed used development consisting of retail shops, offices, café/restaurant and luxury apartments, this will be a stunning addition to the Marina.

No stranger to Mercia Marina, we designed the award-winning Boardwalk and Piazza buildings 
 
Further details of the application can be found here.

Mercia Marina, Willington – Proposed Single Storey Building with Class E use

 

A  new detached single storey building with Class E a, b,c,d & g (i) use is proposed at Mercia Marina, Willington – Derbyshire’s largest waterside attraction, for our existing clients, Madecorn Leisure. Designed for the Marina office as its main and intended use, but with the flexibility to be able to use the building within the constraints of most parts of Class E, it provides a versatile space to adapt to the future needs of the day-to-day running of the Marina.  
 
Accessed from within the public area of Mercia Marina on the south end, the proposed building is adjacent to the boaters amenity block at the secure gateway, between the private domain of the Marina and the public domain.
 
Orientated so it’s parallel to the Marina, in a simple rectangle shape, with an intricate slate roof made up of 6 angled verge gables which draw inspiration from the award-winning Boardwalk and Piazza and creates a point of interest from all angles as the building is very visible to the North East, South East and South West elevation. Working in harmony with the Boardwalk and Piazza buildings, yet still unique, the building will be made from a mixture of timber cladding, white render and cement cladding.
 
Take a look at our wide portfolio of commercial developments here

Burton upon Trent Regeneration – Towns Fund – Project D

 

bi Design Architecture is delighted to be working in partnership with East Staffordshire Borough Council on Project D , which proposes the regeneration of Burton upon Trent town centre into a marina-style development on the riverside area between the High Street and the Washlands.

Since the early 19th century, Burton upon Trent has been synonymous with brewing and is now recognised worldwide for its heritage and breweries, which is a popular visitor attraction to the town. In 2019, the town successfully bid for funding from the government’s Towns Fund scheme, and approval was given for several proposals to create a brighter, more vibrant centre, working in conjunction with local people and organisations.

Project D – The Proposal

The project, some 16 acres in total, will transform this part of Burton into a popular destination for local people and tourists to explore the heritage of the town and enjoy new leisure, hospitality and eating facilities, whilst also improving the linkages between the riverside and the town centre.
The proposed scheme includes indoor and outdoor leisure facilities, bars and restaurants, a food hall, keyworker ‘first homes’, a striking remodelling of the library building/Visitor Centre, which is clad in perforated sheet metal with a rooftop terrace and sedum roof, landscaped pedestrian courtyard and an extended Water Tower with views over the River Trent.

The Water Tower and Food Hall
The listed Water Tower stands proud as a landmark to this part of the development and will be extended to incorporate a glass entrance foyer, feature external structure and a rooftop glass viewing platform at the top.
Taking inspiration from local quartz found in the sandstone aquifers which underly the River Trent flood plain, and contain the water used as part of the brewing process, the iconic design uses glass and copper cladding strips to represent a quartzite crystal. The use of copper is a subtle nod to the copper brewing vats used as part of the brewing process.
An ‘L’ shaped food hall building will be created, again using a mixture of copper and glass with views onto the Washlands and the central pedestrian courtyard area, which has disused railway tracks cleverly embedded into the paving to create a directional point of interest.

Explore our VR flythrough video for a closer look at the plans.

Tower Development
Visitor Centre
Tower Stairwell

 

If you would like to discuss a similar project please contact us.

Burton RFC New Clubhouse

Burton Rugby Football Club’s New Clubhouse

Founded in 1870, Burton Rugby Football Club is one of the oldest rugby clubs in the world. The team, known as “Crofters”, moved from their long-term home at Peel Croft, Burton on Trent to their new facility called Battlestead Croft on Branston Road, Tatenhill, which is designed by bi Design Architecture.

Working in partnership with Burton Rugby Football Club to deliver their bespoke new home, bi Design created a striking and contemporary clubhouse, comprising of a grandstand, function room, bar and changing rooms.

Reflecting the strong history of the club, it was important to include elements that reflected the branding, history and prestige of the club. Including design features such as the club’s red and blue corporate colours and crest on the outside blockwork. ‘1870’ – their date of incorporation stands proud at the front of the building.

Working to guidelines outlined by the RFC, the team at bi Design were keen to enhance the steel portal frame, creating an eye-catching asymmetrical design which is an interesting and prominent alternative to a more traditional square-shaped building. Thoughtful features like the tunnel lining up with the centre line of the pitch, create a point of interest on match day.

The involvement and collaboration from committee members was a key part of the successful delivery of the project. To bring the design to life, using bi Design’s virtual reality tool, committee members were able to walk through the design of the building, removing any uncertainties and unknowns.

No doubt many more successful years await the team, committee and fans in their new home at Battlestead Croft.

Front Perspective
Pitchside Perspective

A virtual reality walk through of the club house can be found on the below link

If you would like to discuss a similar project or have had trouble gaining planning permission please contact us.

Green Acres Appeal Success

Green Acres Planning Appeal Success

bi Design are delighted to report the successful approval on appeal of a large extension and remodelling project at Green Acres, The Green, Kirk Langley within Amber Valley Borough Council.

The application was for a large extension and remodelling of a dated 1970’s property located within a well screened plot.

bi Design will always look to work with the local authority, to gain successful planning approvals without the need for appeals which, can take months and add costs to a project.

In this case the local authorities stance on the application went far and beyond a point where a compromise scheme could be agreed. It was decided the only way to gain a successful outcome to meet the clients brief was to appeal.

The appeal inspectors report was very complimentary, completely validating bi designs approach to the design, and fall back argument for the size and type of development. He also went as far as saying as the councils H5 policy was out of date!

The appeal inspector wrote

The overall impression would be of a well proportioned dwelling with an attractive external appearance in a mature garden on the fringe of the village. Whilst the changes would be substantial they would not cause harm to the character and appearance of the area on account of well designed nature of the proposals and due to the fact that the existing property would be developed is lacking in any particular design merit. consequently i find that the proposal would comply with the aims of paragraph 127 and 170 of the framework and would amount to good design.

If you would like to discuss a similar project or have had trouble gaining planning permission please contact us.

Approved Front perspective

Existing Frontage

Approved Rear Perspective

Existing Rear

Coronavirus Update

Over the last 18 months, like many businesses, we’ve adapted to a new way of working to ensure our customers and employees remain safe at all times.

Our teams are still operating at full capacity, from remote locations or at our offices in Repton and Sutton Coldfield.

For our customers, we are happy to offer an initial consultation via phone, email or Teams/Zoom or on-site with COVID secure measures in place.

If you would like to discuss any matters with a member of the team please contact us.

Bespoke House Approval near Henley-in-Arden

Bespoke House Approval near Henley-in-Arden

bi Design are pleased to report the successful approval of a large bespoke house outside of the development boundary on land off Stratford Road, Wootton Wawen near Henley-in-Arden within Stratford-on-Avon District Council.

The application was for a large bespoke traditional house with contemporary oak elements.

The rear of the house features large angled oak gables incorporating large areas of glazing to open up the property to the large garden and countryside beyond.

Details of the application can be found on Stratford-on-Avon District Council’s website planning ref. 19/02118/FUL

The approved house has a gross internal floor area over two floors of 349m2 which includes the garage with bedroom over.

bi Design worked alongside the clients and district council to ensure the successful outcome.

If you would like to discuss a similar project please contact us.

Rear Perspective

Aerial View